No ei ihan ole. Mutta sekin juolahti mieleen, kun mietti näitä talon ja itsen yhteyksiä. Kuten Jungin unijutuissa talo kuvaa unennäkijää itseään. Ja valvemaailmassakin vertaillaan; ruumis on temppeli useammassakin uskonnossa, maja. Vintti pimeenä, tupa täynnä. Mitä vielä onkaan.

Itse olen huomannut, että molemmissa pätee sama, päässä ja talossa, siivousasiat ja -asenteet. Olen täällä siitä kirjoittanutkin, miten mies haluaa kaiken näkyvän hohtavan mutta kaapit voidaan sulloa vanhoja luurankoja täyteen kun kukaan ei näe, siinä missä itse en niinkään huolestu, jos tavarat pysähtyvät huilaamaan seilatessaan paikasta toiseen, ambitiot on enemmänkin aakkostettua liinavaatekaapin piukkoihin pinoihin.

Ja uusi vertaus: kevätsiivous! Molemmissa pätee sama lainalaisuus pään kanssa; on helppo alkaa kaivamaan vanhaa paskaa vintin pimennoista esiin, mutta todellinen työ onkin järjestää se. Muutoin kompastelee kaikenlaisiin ummehtuneisiin myttyihin siellä täällä toivoen, ettei olisi aloittanutkaan koko hommaa kun ei kerran tajunnut, missä kohtaa se todellinen työ vasta alkaakin. Olisi antanut olla vaan ja olevinaan, ettei homma levähdä kohta käsiin jos ei sille jotain tehdä.